Hoe wordt koffie gemaakt?
Koffie is wereldwijd één van de meest populaire dranken. Dit komt mede doordat koffie een hoger cafeïnegehalte heeft dan de meeste andere natuurlijke warme dranken, zoals thee en cacao. In deze blog bekijken we het proces van koffieproductie, van bes tot boon, van boon tot een heerlijk kopje koffie.
Hoe wordt koffie gemaakt?
Het maken van koffie bestaat uit verschillende stappen, namelijk:
Het planten van koffiezaden;
het oogsten van de koffiebes;
de verwerking van de koffiebes;
het branden van de bonen;
en het verpakken van de koffie;
Het planten van koffiezaden
Koffiebonen zijn eigenlijk zaden. Deze zaden worden geplant voordat ze ontkiemen en groeien uiteindelijk uit tot koffieplanten. Vanaf dat moment duurt het nog een tijdje voordat deze planten hun eerste vruchten afwerpen. Pas nadat deze vruchten zijn gedroogd, geroosterd en gemalen, kunnen ze gebruikt worden om koffie te brouwen
Na het ontkiemen mogen de jonge plantjes een paar dagen groeien, voordat ze naar individuele potten met zorgvuldig samengestelde aarde worden verplaatst. De zaadjes worden in de schaduw van de zon geplaatst en vervolgens regelmatig bewaterd totdat ze sterk genoeg zijn om naar hun uiteindelijke groeiplaats te worden verplaatst.
Het planten van de koffieboon kan het beste tijdens het regenseizoen worden gedaan. Dit zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft, terwijl de wortels stevig vast komen te zitten. Afhankelijk van verschillende variabelen duurt het ongeveer 3 tot 4 jaar voordat de geplante koffieplanten hun vruchten afwerpen.
Koffie komt van een… bes?
We zijn gewend dat koffie een donker en bitter drankje is, maar koffie is eigenlijk een vrucht. De vrucht, gewoonlijk bessen (of kersen) genoemd, verandert tijdens het rijpproces van groen in helder- of donkerrood, afhankelijk van de mate van rijpheid. Deze bessen rijpen sneller onder hogere temperaturen.
Koffie kan zowel door mensen met de hand worden geoogst als door machines. Om ervoor te zorgen dat alleen de rijpe bessen worden geplukt, is de handmatige manier beter. het plukken met de hand is een intensief en tijdrovend proces waarbij mensen de bessen zorgvuldig controleren op rijpheid en kwaliteit. In grote boerderijen worden de bessen vaak machinaal geoogst.
Koffie Bessen plukken
Of het nu door machines of mensen wordt gedaan, koffie wordt altijd op een van de volgende twee manieren geoogst:
Plukken in stroken: de bessen worden met de hand of machinaal van de tak geplukt.
Selectief plukken: alleen de rode bessen worden geplukt. Omdat deze methode arbeidsintensief is, wordt deze voornamelijk gebruikt om de hoogwaardige koffie te oogsten.
koffiebessen verwerken
Na de oogst worden de bessen zo snel mogelijk verwerkt om bederf te voorkomen. Hiervoor wordt één van de volgende twee methoden gebruikt.
Droge methode
Dit is de oude methode om bessen te verwerken en is nog steeds populair in regio's waar water schaars is. De meeste boeren met een kleinschalige boerderij, gebruiken de droge methode.
De verse bessen worden 15 tot 20 dagen in de zon gedroogd. De koffiebessen worden meestal iets boven de grond op droogbedden geplaatst, dit wordt gedaan om luchtcirculatie rond de bessen te krijgen. Ze worden de hele dag regelmatig gekeerd om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig drogen en gisting te voorkomen.
De bessen worden vervolgens een nacht afgedekt om te voorkomen dat ze vocht opnemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het droogproces per pluk enkele weken duren. Het droogproces is voltooid wanneer de geplukte bessen een vochtgehalte van minder dan 11% hebben. Vanaf dit moment is de buitenste schil opgedroogd en makkelijk te verwijderen
Natte methode
Deze methode van schil verwijderen is relatief nieuw en wordt de "natte" methode genoemd.
Bij deze methode gaan de bessen door een pulp machine die de schil eruit perst, zonder de bonen te beschadigen. Dit is mogelijk omdat koffiebonen relatief hard zijn. Wanneer er bessen met vruchtvlees overblijven in de pulp machine, zijn ze niet rijp genoeg.
Met deze methode blijft er slijm achter, dat vervolgens in grote tanks wordt geplaatst met toegevoegde enzymen om deze te verwijderen. Het is belangrijk dat al het slijm oplost zodat de bonen hun smaak behouden. Nadat dit proces is voltooid worden de bonen herhaaldelijk gewassen. Vervolgens worden de koffiebonen gedroogd in de zon voor een dag of twee.
Het branden van de koffiebonen
Ongebrande koffie wordt ook wel groene koffie genoemd. Met het brandingsproces zet men de groene koffie om in de bruine koffiebonen waar we allemaal zo bekend mee zijn. Het branden gebeurt bij temperaturen van ongeveer 290°C, tijdens dit proces worden de groene koffiebonen continu gedraaid om aanbranding te voorkomen.
Zodra de bonen een interne temperatuur van 200°C hebben, zijn de bonen in omvang verdubbelt en lichtbruin geworden. Vervolgens, naarmate de temperatuur blijft stijgen, verandert de kleur naar middelbruin en begint er een olie te vormen. Deze stap wordt ‘first crack’ genoemd.
Na de ‘first crack’ nemen de bonen warmte op totdat ze een interne temperatuur van ongeveer 225°C hebben bereikt, waarna de 'second crack' plaatsvindt. De bonen zullen van medium naar een donkerbruine kleur verkleuren. Wanneer het roosteren is voltooid, worden de gebrande bonen in grote hoeveelheden water gedompeld om ze onmiddellijk af te koelen.
Het verpakken en verkopen van de koffie
Het verpakken van koffie is erg belangrijk, omdat elke aanraking met lucht de koffie kan veranderen. Dit is vooral het geval bij gemalen koffie, die snel haar smaak verliest wanneer het wordt blootgesteld aan lucht. Daarom wordt koffie meestal verpakt in luchtdichte verpakkingen en moet je jouw koffie altijd zorgvuldig afsluiten wanneer het niet in gebruik is.
Over Dasta
Heerlijke koffie én een koffieautomaat die eenvoudig werkt, is onmisbaar in ieder bedrijf, organisatie, horecagelegenheid, school of sportvereniging. Dasta heeft naast haar eigen koffies een breed assortiment aan koffieautomaten die iedere organisatie voorziet van heerlijke koffie en andere warme dranken. Bekijk ons assortiment!